AanmeldenInloggenHomeOver onsContact
Postcode
Brandstof
Straalkm

Informatie over APK


Algemene Periodieke Keuring

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Het betreft een verplichte keuring van uw personenauto, bedrijfsauto, driewieler of aanhangwagen, met als doel het beschermen van het milieu en het bevorderen van de verkeersveiligheid. Een APK keuring vindt eens per één of twee jaar plaats.

Controleer nu wanneer uw auto APK gekeurd moet worden.


Afhankelijk van de leeftijd van uw voertuig en het soort brandstof waar deze op rijdt, wordt de eerste APK verplicht gesteld vanaf het moment dat uw voertuig drie of vier jaar oud is.

Aanhangwagens, zware bedrijfsvoertuigen en enkele speciale voertuigen moeten verplicht elk jaar worden gekeurd.

Let op: een APK geeft geen garantie dat uw voertuig tot de volgende keuring perfect in orde is. Voor uw veiligheid en die van anderen is regelmatige controle en goed onderhoud belangrijk.


RDW erkende garages en keuringsstations


Garages en keuringsstations die een officiële APK willen aanbieden, dienen eerst gecontroleerd en erkend te worden door de RDW, de RijksDienst voor het Wegverkeer. De RDW controleert regelmatig al deze bedrijven. Tevens controleert de RDW steekproefsgewijs of de APK goed is uitgevoerd. Is dat het geval, dan mag een garage of keuringsstation zijn RDW-sticker behouden.


Periodieke keuring


Bij elke APK krijgt u een vervaldatum van deze keuring te horen. Tot twee maanden voor deze vervaldatum, dient u uw voertuig opnieuw te laten keuren. De nieuwe vervaldatum wordt dan, afhankelijk van uw voertuig, één of twee jaar later gesteld. Op de website van het RDW kunt u controleren wanneer uw auto APK gekeurd moet worden.

Of uw voertuig om de één of twee jaar gekeurd dient te worden, hangt af van het gewicht van het betreffende voertuig, de leeftijd van het voertuig en van de brandstof. Verandert de brandstof waarop uw voertuig rijdt, informeer dan opnieuw naar de eerstvolgende verplichte APK.

Wanneer u een nieuwe reguliere benzineauto aanschaft, dient deze na vier jaar gekeurd te worden. Hierna is om de twee jaar een APK verplicht. Is de eerste APK meer dan acht jaar geleden, dan vindt de keuring voortaan elk jaar plaats. Een normale gasauto wordt voor het eerst na drie jaar gekeurd, daarna elk jaar.

Is uw auto voor 1 januari 2005 voor het eerst op de weg toegelaten, dan dient u deze per definitie jaarlijks te laten keuren.

Voor het downloaden van de nieuwste versie van de APK-regelgeving kunt u terecht op de website van de RWD.

Herinneringsbrief APK


Als autobezitter krijgt u elk jaar een brief met daarin een herinnering aan de APK. U kunt er voor kiezen deze brief digitaal te ontvangen. Hiervoor gaat u naar de website van de RDW. Bij de 'berichtenbox' kunt u zich vervolgens aanmelden met uw DigiD.


Het keuringsrapport


Na elke APK ontvangt u een rapport waarin vermeld staat of uw voertuig is goed- of afgekeurd. Hierin worden de reparatie- en afkeurpunten aangegeven, evenals adviespunten. De adviespunten geven aan welke gebreken van uw auto binnenkort gerepareerd moeten worden.

Bewaar dit rapport goed, want in veel Europese landen is het verplicht dit rapport bij u te hebben wanneer u autorijdt. In Nederland is dit overigens niet het geval. Bent u het rapport kwijt, dan is het mogelijk via de RDW tegen betaling een nieuwe aan te vragen.


Bezwaar tegen de resultaten van de APK


Als u het niet eens bent met de conclusie die getrokken is in het keuringsrapport, dan kunt u hier bezwaar tegen maken. U kunt een herkeuring aanvragen bij de RDW, welke dezelfde dag nog wordt uitgevoerd. De kosten die u hiervoor betaalt krijgt u terug als geconcludeerd wordt dat uw bezwaar terecht was.

U kunt alleen bezwaar maken als u in het bezit bent van een geldig keuringsrapport. Tussen het moment van keuren en het moment van herkeuren mag u niets laten repareren aan uw voertuig en mag u deze niet verplaatsen.

U kunt zowel bezwaar maken tegen een goedkeuring als tegen een afkeuring. Bezwaar tegen een afkeuring maakt u middels het hiervoor bestemde vakje op het keuringsrapport. Voor bezwaar tegen een goedkeuring neemt u contact op met de RDW.


Tips voor de APK


Alvorens u uw auto wegbrengt voor de verplichte keuring, is het verstandig van tevoren een aantal zaken te controleren waarop uw voertuig kan worden afgekeurd:

  • Profiel van de banden: minimaal 1,6 mm
  • Claxon
  • Ruitensproeier
  • Gordels
  • Verlichting: controleer uw grootlicht, dimlicht, remlicht
  • Uitlaat
  • Ruitenwissers
  • Kentekenplaatverlichting: er dienen twee werkende lampjes uw kentekenplaat te verlichten.
  • Rem en handrem